Aidency AS ble stiftet høsten 2021 av Trond Lauritsen, som også er selskapets gründer og daglig leder. Selskapet utvikler banebrytende løsninger for akuttmedisinsk hjelp utenfor sykehus – en idé Lauritsen fikk etter å ha erfart at eksisterende løsninger ikke alltid er tilstrekkelige for å redde liv og hindre alvorlige følgeskader.

Yapril har bistått Aidency i oppbyggingen av deres styre, blant annet ved å finne en styreleder som kunne være en god sparringspartner og coach. Styrelederen måtte ha solid kompetanse fra bransjen selskapet opererer i, samt erfaring med tidligfase selskaper. Lauritsen har selv lang ledererfaring, blant annet fra energi- og gjenvinningsbransjen. Flere av selskapene han har ledet, har hatt sterke bånd til det offentlige, noe som har vært nyttig.

Vi har tatt en prat med Trond Lauritsen og styreleder Åge Højmark om selskapets første kritiske fase, som de nå er i ferd med å legge bak seg. CE-godkjenning av produktet er en viktig milepæl. Hovedfokuset fremover er drift og kommersialisering, med mål om levering til kunder tidlig i 2025, etter at pilotfasen er gjennomført. Fra idéstadiet har organisasjonen vokst til et team på syv. I tillegg er det høy aktivitet hos utviklings- og produksjonspartnerne. Styrets rolle har endret seg i takt med selskapets utvikling og ble nylig utvidet med fire erfarne medlemmer med tung fagkompetanse på områder som er viktige for selskapet i neste fase.

De siste to årene – et tett samarbeid

Trond Lauritsen forteller: «Vi har jobbet tett sammen med hyppige avklaringer og avstemminger. Åge reiser mye, så det meste har skjedd via telefon og Teams, i tillegg til faste møtepunkter her på NMK når han er i Ålesund. Vi deler mange av de samme grunnverdiene og er ikke av typen som "satser på at ting går bra". Kvalitet og sikkerhet trumfer det aller meste.»

Åge Højmark supplerer: «Trond, med sin fartstid som leder og bakgrunn fra selskaper som er eksponert mot det offentlige, har nok bidratt til at vi har en struktur som er over gjennomsnittet for en oppstartsbedrift. Styret og jeg bidrar innenfor de områdene hvor vi har spisskompetanse, og ved behov. Det har vært en god og tett dialog hele veien, ikke minst når det gjelder strategi og selskapsutvikling.»

Kritiske beslutninger og fremtidige mål

I løpet av de siste to årene har selskapet tatt flere viktige beslutninger. Som et eksempel kan nevnes at produktet som nå skal lanseres, og som vi virkelig tror på, er noe annet enn det opprinnelige konseptet. Vi har vært tro mot ideen, men gjennom god dialog mellom gründer, team, styre og eksterne bidragsytere har produkt og forretningsplan modnet.

Offentlig sektor er en viktig interessent for oss, og leveransene av medisinsk utstyr stiller svært høye krav til kvalitet i alt vi gjør. Vi har derfor knyttet oss til eksterne rådgivere fra forskjellige fagmiljøer for å sikre at vi gjør ting riktig fra første forsøk, samtidig som vi lærer underveis.

Tidlig i løpet ble det valgt en strategi med å outsource en vesentlig del av produktutviklingen. Et litt uvanlig grep, som ofte anses som risikabelt, men det ble gjort for å sikre tilgang til det brede spekteret av kompetanse og prosesser som trengs for å utvikle medisinsk utstyr. Det ga oss mulighet til å komme raskt i gang, samtidig som vi kunne sette opp en slank organisasjon. For å lykkes med denne strategien var vi bevisste på at vi måtte ha på plass en sterk CTO som kunne styre partner- og utviklingsløp, samt ha internt eierskap til produktet.

Navn og profil på selskapet har også blitt endret som en konsekvens av at vi har ambisjoner utover Norges grenser. Dette ble gjort etter nøye overveielser og grundige markedsundersøkelser.

Højmark sier: «Det har vært krevende diskusjoner underveis, men vi føler oss sikre på at vi har truffet godt.» Han legger til: «Som de fleste oppstartsbedrifter har vi vært avhengige av kapital, selv om vi har hatt god støtte fra Innovasjon Norge og virkemiddelapparatet. Vi har hele tiden hatt solide investorer som har tro på konseptet og teamet. Gjennom det arbeidet som er gjort, både på strategi og forretningsplan, og ikke minst ved å levere på disse, har selskapet vært i stand til å hente kapital selv i et vanskelig marked. I dag har vi en investorbase som primært består av (semi-) profesjonelle investorer og familieselskaper som har investert i flere runder og med kapasitet til å bli med videre. Vi opplever også god interesse fra større investeringsmiljøer i forbindelse med eventuell fremtidig kapitalinnhenting. Vi synes selv at caset ser bra ut, og vi tar responsen fra kapitalmarkedet som en bekreftelse på dette.»

Med et utvidet og erfarent styre har Aidency nå enda flere ressurser å spille på, noe som gir trygghet i videre strategiske beslutninger. Nå er det drift og kommersialisering som har hovedfokus, og både Lauritsen og Højmark ser frem til å bygge selskapet videre med en løsning og en forretningsidé som vil kunne få stor samfunnsmessig verdi og bety mye for mange.

Yapril bistår eiere og styrer med å finne riktig styrekompetanse til rett tid. Våre rådgivere har lang erfaring med å identifisere behov og sikre at riktig kompetanse settes inn i styret, slik at selskaper øker sine forutsetninger for å lykkes med sin vekst.